KARTA WIN
Restauracja PESTO
Wina białe w Restauracji PESTO
Wino to wytwarzane jest z winogron białych (choć może być produkowane również z czerwonych).
Typowe aromaty win białych to jabłka, cytrusy, owoce tropikalne oraz kwiaty – lilie, frezje, rumianek. Wina białe zazwyczaj mają wyższą kwasowość od win czerwonych i najczęściej nie zawierają garbników
(odpowiadających za cierpki smak). Właściwości ściągające wyczujemy, jeżeli trunek dojrzewał w drewnianych beczkach, ale i tak będą one znacznie delikatniejsze niż w winach czerwonych.
Wina białe serwowane w Restauracji PESTO pasują do owoców morza, lekkich sałatek, ryb – a te o mocniejszej budowie można połączyć z białymi mięsami, również w cięższych, śmietanowych sosach.
WINA NA KIELISZKI
WINA NA BUTELKI
Wina czerwone w Restauracji PESTO
Charakteryzują się barwą o różnej intensywności – od purpurowej poprzez rubinową po miedzianą.
Dobrze komponują się z wędlinami, daniami z mięsa czerwonego oraz dojrzałymi serami.
WINA NA KIELISZKI
WINA NA BUTELKI
Wina różowe w Restauracji PESTO
Wbrew powszechnej opinii wino różowe nie powstaje w wyniku zmieszania wina białego z czerwonym (wyjątek stanowią niektóre wina musujące). Produkowane jest z czerwonych winogron, a swój kolor zawdzięcza krótkiemu kontaktowi soku ze skórkami. Wina różowe najczęściej charakteryzują się aromatami czerwonych owoców (poziomka, truskawka) oraz cytrusów.
Świetnie gaszą pragnienie w upalne dni, ale można je podać również do lekkich sałatek, owoców morza, ryb i delikatnych dań mięsnych.
WINA NA KIELISZKI
Wina musujące w Restauracji PESTO
Jest to wino nasycone dwutlenkiem węgla, który może trafić do butelki na kilka sposobów. Pierwszy to powtórna fermentacja w butelce. Drugi to wtórna fermentacja w kadzi i napełnienie butelki już musującym winem. Trzeci wreszcie to sztuczne dodanie gazu do spokojnego wina.
Wina musujące są orzeźwiające i doskonale wznosi się nimi toasty, ale można je też podać do sałatek, owoców morza, ryb, lekkich dań mięsnych, a w niektórych wypadkach również do dań kuchni orientalnej.