wina czerwone

WINA NA KIELISZKI

  1. IL MIO Primitivo Puglia IGT / Apulia / Włochy
    • SZCZEP: Primitivo
    • Świeże i soczyste wino o zapachu ciemnych wiśni. W smaku aksamitne z obecnym na końcu akcentem słodkiej rodzynki. Smakuje doskonale z klasycznymi daniami takimi jak spaghetti bolognese czy pizza.
    • kieliszek: 16 zł | butelka: 90 / 70 zł
  2. IL MIO Montepulciano d’Abruzzo DOC / Abruzja / Włochy
    • SZCZEP: Montepulciano
    • W bukiecie nuta czereśni, czarnej porzeczki i karmelu. Najbardziej polecamy do pizz i polika wołowego.
    • kieliszek: 16 zł | butelka: 90 / 70 zł
  3. IL MIO Merlot Terre Siciliane IGT / Sycylia / Włochy
    • SZCZEP: Merlot
    • W bukiecie można odnaleźć śliwki, wiśnie i goździki. Miękkie na podniebieniu, o bardzo łagodnych taninach. Dzięki swojej owocowej słodkości świetnie komponuje się z duszonymi krewetkami, karczkiem czy grillowanym kurczakiem.
    • kieliszek: 16 zł | butelka: 90 / 70 zł

WINA NA BUTELKI

  1. Citra Vini Bisanzio Montepulciano d’Abruzzo DOC / Abruzja / Włochy
    • SZCZEP: Montepulciano
    • Wino o ciemnej, rubinowej barwie. Charakteryzuje się intensywnym bukietem z nuta jeżyn i suszonych śliwek. Najlepiej smakuje z pappardelle z salami i chorizo bądź z ragu z kaczki.
    • butelka: 70 / 50 zł
  2. Rocca della Macie Sasyr Rosso Toscano IGT / Toskania / Włochy
    • SZCZEPY: Sangiovese 60%, Syrah 40%
    • Wino ze spora ilością owocowych i korzennych nut. W smaku pikantne i soczyste. Doskonale komponuje się z makaronami i polikiem wołowym.
    • butelka: 110 / 75 zł
  3. Rocca della Macie Sasyr Rosso Toscano IGT / Toskania / Włochy
    • SZCZEPY: Sangiovese 60%, Syrah 40%
    • Wino ze spora ilością owocowych i korzennych nut. W smaku pikantne i soczyste. Doskonale komponuje się z makaronami i polikiem wołowym.
    • butelka: 110 / 75 zł
  4. Pietra Pura Mandus Primitivo di Manduria DOC / Apulia / Włochy
    • SZCZEP: Primitivo
    • Wino o ciemnym, wisniowym kolorze. Intensywny bukiet o smaku czarnej porzeczki. Charakteryzuje sie lekkim waniliowym posmakiem. Pasuje doskonale do steków, polika wołowego i grillowanych warzyw.
    • butelka: 110 / 75 zł
  5. Sartori di Verona Valpolicella Ripasso DOC / Wenecja / Włochy
    • SZCZEPY: Corvina 60%, Rondinella 10%, Molinara 10%, Corvinone 20%
    • Bukiet o dojrzałych, czerwonych owocach z nuta rodzynek i lukrecji. Wyczuwalna owocowość morwy, czarnego bzu, jeżyny i dojrzałego jabłka. Polecamy do carpaccio z wołowiny i polika wołowego.
    • butelka: 110 / 75 zł
  6. Tenuta Sette Cieli YANTRA Toscana IGT / Toskania / Włochy
    • SZCZEPY: Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 60%
    • Wino charakteryzujące się świeżymi owocami. Zaakcentowane aromatem wiśni. Pasuje doskonale do wszelkich makaronów.
    • butelka: 125 / 90 zł
  7. Talosa Rosso di Montepulciano DOC / Toskania
    • SZCZEP: Sangiovese 85%, Merlot 10%, Canaiolo 5%
    • Intensywna rubinowa czerwień. Bogaty bukiet, dominuje zapach dojrzałych wiśni i czarnej porzeczki. Obecna nuta ciemnej czekolady i palonego drewna. Na podniebieniu lekko owocowe o bogatych taninach.
    • butelka: 95 / 65 zł
  8. Lo Zoccolaio Baccanera Langhe DOC / Piemont / Włochy
    • SZCZEPY: Barbera 40%, Merlot 30%, Nebbiolo 20%, Cabernet Sauvig 10%
    • Masywny bukiet z intensywna nuta drewna i wanilii. Lekko pikantne z wyraźnie obecnymi, dojrzałymi taninami. Pasuje doskonale do mocno przyprawionej wołowiny.
    • butelka: 130 / 95 zł
  9. Lo Zoccolaio Barolo DOCG / Piemont / Włochy
    • SZCZEP: Nebbiolo
    • Rubinowa, czerwona barwa. Intensywny bukiet z aromatem czerwonych owoców i przypraw. Przyjemne i miękkie na podniebieniu. Doskonałe do polika wołowego podawanego z duszonymi warzywami.
    • butelka: 250 / 215 zł
  10. Il Poggione Brunello di Montalcino DOCG / Toskania / Włochy
    • SZCZEP: Sangiovese
    • Głęboka, rubinowa barwa. Bukiet składa się z wiśni, lukrecji i róży. W smaku owocowe i geste. Szczególnie polecamy do mies oraz steków.
    • butelka: 270 / 235 zł
  11. Château Ricardelle Vignelacroix La Clape AOP / Langwedocja / Francja
    • SZCZEPY: Grenache 40%, Syrah 30%, Carignan 30%
    • Wino o intensywnej czerwonej barwie, z odcieniami granatu. W bukiecie dojrzałe czerwone owoce, nuta lukrecji, palone drewno oraz subtelna wanilia. W ustach miękkie i bogate. Najbardziej polecamy z grillowanymi potrawami.
    • butelka: 110 / 75 zł
  12. Fond Croze Rasteau AOC / Dolina Rodanu / Francja
    • SZCZEPY: Grenache 80%, Syrah 10%, Mourvèdre 10%
    • Bogate, zrównoważone wino z dominacja czereśni i suszonych śliwek. Polecamy do grillowanego karczku i kurczaka.
    • butelka: 130 / 95 zł
  13. Notre Dame des Pallieres Les Mourres Gigondas AOC / Dolina Rodanu / Francja
    • SZCZEPY: Grenache 80%, Mourvedre 10%, Syrah 10%
    • Złożony i bogaty bukiet z gęstym aromatem czerwonych owoców oraz kawy. Miękkie i doskonale zharmonizowane. Idealnie komponuje się ze stekami.
    • butelka: 150 / 115 zł
  14. Château Ricardelle VENDREDI XIII La Clape AOP / Langwedocja / Francja
    • SZCZEPY: Syrah 55%, Grenache 20%, Carignan 15%, Mourvèdre 10%
    • Wino o bukiecie suszonych owoców i gałki muszkatołowej. Pikantne o waniliowym zakończeniu. Polecamy do pappardelle z ragu z kaczki oraz innych makaronów.
    • butelka: 165 / 130 zł
  15. Château Ricardelle Cuvée Juliette La Clape AOP / Langwedocja / Francja
    • SZCZEPY: Syrah 70%, Carignan 30%
    • Złożone wino o bukiecie suszonych owoców i przypraw. Szczególnie polecamy do bogatych smakowo potraw: steka, mocno przyprawionego kurczaka czy wyrazistego, czekoladowego crème brulee.
    • butelka: 185 / 150 zł